Rakipedia

Tsikoudia (Grieks: τσικουδιά), ook wel Raki (Grieks: ρακή/ρακί) geheten is een sterke drank die verwant is met Cognac, Armagnac, Marc de Bourgogne, Grappa en Trester die ook allemaal uit druiven worden gemaakt. Tsikoudia is afkomstig van Kreta; er is ook een Noord-Griekse versie, Tsipouro. Naar gelang de smaak van de producent en zijn afnemers kan het alcoholgehalte variëren van 35 tot 50 procent. Anders dan bij sommige andere dranken hoeven de sterkere versies niet altijd beter te zijn. Wel is het aroma van relatief sterke tsikoudia meestal meer uitgesproken, maar het is een kwestie van smaak of men dat lekker vindt.

Wanneer na de oogst de druiven worden geperst om er most uit te verkrijgen (om wijn van te maken) blijft er een massa over die naast veel druivenschillen en pitjes ook nog wat druivensap bevat. Deze druivenkoek wordt met wat water vermengd en daarna vergist. Er ontstaat een troebel, alcoholhoudend vocht met een sterkte van circa 5-6%. Deze wijnachtige vloeistof wordt in één keer gedestilleerd; hierbij worden kruiden toegevoegd opdat het destillaat de smaak daarvan opneemt. De recepten worden veelal van vader op zoon overgeleverd en omvatten soms tientallen hoog in de bergen verzamelde kruiden.

Tegenwoordig wordt veel meer tsikoudia gemaakt dan pakweg dertig jaar terug, vooral om aan de vraag van (veelal Griekse) toeristen te voldoen. De kwaliteit heeft hieronder niet geleden, vooral omdat veel boeren nog zelf stoken. De door een coöperatie gemaakte tsikoudia van het merk Varvaki is goed te drinken, maar het zou het jammer zijn wanneer deze de eigengestookte tsikoudia zou verdringen.

Tsikoudia is de drank van boeren en eenvoudige mensen, en wordt voornamelijk gedronken in de kleinere dorpen waar vrijwel elke bewoner zijn eigen tsikoudia maakt.
De tsikoudia wordt afgevuld in plastic waterflessen. Vroeger kreeg je er steevast iets bij te eten, een gezonde gewoonte die vooral in de kleinere dorpen nog stand houdt.
Een uit de literatuur bekend feit is dat wie tsikoudia drinkt, levendige en vreemde dromen krijgt. Twee glaasjes zijn hiervoor al voldoende, bij wie er gevoelig voor is. Ook ouzo en masticha kunnen dit effect hebben, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de kruiden die bij het destilleren worden toegevoegd.